סייעות - לנהל את מרפאת השיניים ביד רמה
כשהגעתם לטיפול השיניים האחרון, כנראה הייתם לחוצים מדי מכדי לשים לב שמלבד רופא השיניים, אסיסטנט או אסיסטנטית חביבים עזרו לרופא השנים בכל. תפקידן של הסייעות במרפאת השיניים הוא בלתי מבוטל, ולעתים נוהגים לשכוח אותו מעט. נשפוך מעט אור על תפקידן של הסייעות, ומה נדרש בכדי להיות סייעת. אז מה הן באמת עושות במרפאת השיניים?
ניהול מרפאת השיניים
בעוד רופא השיניים אחראי על ביצוע הפרוצדורות השונות בפיו של המטופל, סייעות במרפאה מבצעות כמעט את כל שאר התפקידים הנדרשים. לפני פרוצדורה רפואה נדרשות הסייעות להכין את החומרים הדנטליים הנדרשים לניתוח, לדאוג לסטריליזציה של הציוד והחדר בו עומד להתבצע הטיפול, הן אחראיות על צילומי הרנטגן המתבצעים במרפאה, ואף מבצעות חלק מהטיפולים השונים הנעשים במרפאה.
אילו טיפולים יבוצעו בדרך כלל על ידי סייעת רופא השיניים?
סייעות השיניים אינן מבצעות למעשה טיפולי שיניים, אלא דואגות להתנהלות המשרד סביב הטיפול. תפקידה דומה במקצת לתפקיד של מזכירה רפואית, והיא אחראית על התהליכים הביקורתיים הרבים הכרוכה בהזמנת הטיפול, עבודה מול חברות הביטוח השונות, קבלת הפניות השונות ממטופלים פוטנציאליים למרפאה, ניהול לוחות הזמנים של רופאי השיניים השונים המבצעים את הטיפולים עצמם, ובמקרה חירום גם סיוע לרופא המטפל במקרי חירום בביצוע עזרה ראשונה ופעילות החייאה
האם צריך הסמכה על מנת להיות סייעת רופא שיניים?
אכן כן. סייעות לרופאי שיניים לומדות את המקצוע על מנת שיוכלו להכיר את החומרים הדנטליים השונים, ולהבין כיצד יוכלו לעזור בכל פרוצדורה. קורסי סייעות השונים, כמו קורסים פרא רפואיים רבים, כוללים לימודים תאורטיים בתחומים שונים הקשורים להיגיינת הפה, והפרוצדורות השונות המתבצעות, ואף מבוא בתחומים שונים הקשורים לרפואה כללית, לימודי עזרה ראשונה, וכן מידע מעשי בנוגע להתנהלות בפועל בקליניקה. כמו כן הסייעות עוברות תקופת התמחות ובחינה של משרד הבריאות.
תקופת ההתמחות והבחינה מעניקות לסייעות שיניים מתחילות את הזכות לקבל תעודה זמנית התקפה לשנה בלבד על ידי משרד הבריאות, ולאחר שהוכיחו את עבדו בתחום במשך שנה, יוכלו להתהדר בתעודה קבועה הכוללת גם מספר רישיון, אותו קליניקת השיניים יכולה לבדוק בקבלת הסייעת לעבודה קבועה במרפאה.
כמה ניתן להרוויח במקצוע?
כמו בתחומים רבים קיים הבדל משמעותי בין השכר ההתחלתי של סייעת מתלמדת או מתחילה ברפואה הציבורית, לבין שכרה של סייעת העוסקת גם בניהול המשרד או מועסקת במרפאה פרטית. השכר לסייעת מתחילה מתחיל בדרך כלל מ-25 שקלים לשעה, ולאחר שנות התמחות ועבודה במגזר הפרטי תוכל להגיע גם ל40-45 שקלים לשנה.
לסיכום, סייעת במרפאת שיניים הכרחית כמעט כמו רופא השיניים עצמו, את מרבית טיפולי השיניים רופאים יעדיפו לבצע כאשר סייעת נוכחת בחדר ומגישה להם את הכלים הדנטליים, כמו גם דואגת לחיטוי ולטיפול באספקטים השונים של ניהול ותפעול מרפאת השיניים. בין התחומים הפרא-רפואיים תחום סייעות לרופאי שיניים הינו אחד מהמבוקשים יותר בשוק הישראלי.