מאת מאיר בן-ורון, אופטומטריסט קליני, M.Sc PCO
Temporal Arteritis או בשמה Giant-Cell Arteritis של העורק הטמפורלי, היא דלקת של העורקים הגדולים והבינוניים של הראש בייחוד של השלוחות של ה-Carotid Arteries כגון העורקים הטמפורלים ומכאן נגזר שם המחלה. בסקירה זו נתמקד ב-Ophthalmic Artery.
האתיולוגיה של המחלה הכרונית הזו לא ברורה (מתאוריות של טריגר חיצוני ועד טריגרים אנדוגניים), אך חשיבותה בכך שעלולה להביא למצב חירום אוקולרי. מכאן חשיבות האבחון הנכון של האופטומטריסט. במכניזם הפעולה של המחלה, קיימת דלקת בשכבות העורקים הכולל היפרפלזיה של התאים, החל בשפעול תאי T ומקרופאז'ים.כך נוצר הרס של קירות כלי הדם, שגשוג Myofibroblast וחומרים חוץ תאיים. כל אלו יביאו בסופו של התהליךשל הצרות של העורקים העלולה להביא לאיסכמיה וחסימת העורק.
על אף שהאיבחון Temporal Arteritis(TA) נעשה על ידי- בדיקות מעבדה, הדמיות וביופסיה של העורק הטמפורלי, יש חשיבות בהכרת הסימפטומים והסימנים שעשויים להחשיד לקיום המחלה כבר בחדר הבדיקה.
גורמי סיכון:
א. גיל- המחלה נפוצהמעל גיל 50. כאשר השכיחות גדלה בכל עשור לחיים. בעשור החמישי כשני מטופלים לכל 100,000, ועד כ-45 לכל 100,000 מטופלים. הגיל הממוצע לאבחון המחלה בגברים ונשים הוא ~70.
ב. היחס המגדרי - פי שניים נשים ביחס לגברים.
ג. נפוץ יותר בלבנים, במיוחד צפון אירופאים.
ד. קיים עדויות לקשרים גנטיים.
סימנים וסימפטומים אוקולריים:
א. טשטוש ראיה-הסימפטום הנפוץ ביותר כתוצאה מהצרות של ה-Short Posterior Ciliary Arteries.
ב. אובדן ראיה פתאומי. ללא טיפול ההידרדרות עלולה להיות מהירה, עד כדי פגיעה בעין השניה בתוך ימים. בכ-30% מהמקרים המטופל יחווה AmaurosisFugax ימים קודם לאובדן הראיה הפרמננטי.
ג. דיפלופיה- הנוצרת מאיסכמיה לשרירים האקסטרא אוקולרים.
ד. כאב עיניים.
ה. סימנים של AAION– לרבות רשתית בצקתית עם דימומים, ותגובת אישון לקויה.
ו. ב-Central Retinal Artery Occlusion- נוכל לראות Cherry Red Spot.
סימנים וסימפטומים אחרים:
א. כאב ראש-הנפוץ ביותר. טמפורלי/אוקסיפיטלי ב-90% מהמקרים.
ב. חום ותחושות הדומות לשפעת (חולשה, אובדן משקל).
ג. רגישות באיזור הצואר (למשל בזמן גילוח).
ד. רגישות באיזור הקרקפת (למשל בזמן סירוק שיער).
ה. כאבים בזמן לעיסה.
כמו כן, ישנן מחלות נוספות הקשורות ל-TA: Lupus, Rheumatoid Arthritis ומחצית מהחולים ב-TA יסבלו גם מ-Polymyalgia Rheumatic. בנוסף ואף לא פחות חשוב, יתכן כי המחלה תפגע גם באאורטא ותוביל למפרצת בטנית (Abdominal Aortic Aneurysm) = סכנת חיים.
הטיפול ב-Temporal Arteritisהוא בסטרואידים להפחתת הדלקת.
כפי שצויין לעיל, בחשד ל-TA, יש להפנות באופן מיידי לבדיקות. הואיל וקיימת סכנה לאובדן ראיה פרמננטי, ינתנו הסטרואידים עוד בטרם יתקבלו תוצאות הביופסיה.
לסיכום:
על האופטומטריסט לקחת היסטוריה אוקולרית וסיסטמית קפדנית. בדיקה מקיפה הכולל גם את תנועת השרירים החיצוניים, בדיקת אישונים, מבט לרשתית ושדה ראיה, ובכך עשוילהציל את ראייתו של המטופל.
אצלנו ניתן ללמוד ל-בחינות רישוי באופטומטריה ולגשת לבחינה של משרד הרישוי לאופטימטרסיטיים ולקבל תעודת הסמכה מוכרת על ידי גוף ממשלתי.